Projektünk célja a SpotNzoom PRO komplex eseményfelismerő megoldás kifejlesztése, melyet a biztonságtechnikai szektor szereplőinek kínálunk majd.

A termék lényege, hogy egy adott helyszínen telepített biztonsági kamerarendszerhez csatlakozva, a kameraképek feldolgozásával embereket és járműveket ismer fel (objektum detekció), az objektumok viselkedését adott szabályok mentén vizsgálja (esemény felismerés), és a gyanús, veszélyes vagy más szempontból (a beállított viselkedési szabályok szerint) érdekes eseményekről valósidejű riasztásokat küld a biztonsági személyzetnek, vagy azokat naplózva utólag visszakereshetővé, szankcionálhatóvá teszi.

 

SpotNzoom PRO egy a Dolphio Technologies Kft hasonló nevű (SpotNzoom) termékcsaládjába tartozó új termék. Lényege, hogy egy komplexum vagy helyszín kamerahálózatának összefogásával, a biztonsági szakemberek számára összetett eseményfelismerő és riasztási funkciókat nyújt, a civil alkalmazásban is elérhetővé téve a mindmáig csak hadászati rendszerekre jellemző maximális biztonságot. Egyszerű alkalmazási példa lehet a tiltott területre belépő személyek vagy behajtó járművek észlelése, míg komplex esetben rendszerünk beállítható akár olyan viselkedési minták szűrésére is, mint egy épület előtt többször, lassan elhajtó jármű; szokatlanul hosszú tartózkodás vagy várakozás; vagy épp a tömeggel ellentétes irányban, illetve rendellenes sebességgel haladó gyalogosok. Így felhasználóink lehetne például: közterületi látványosságok, épületek, múzeumok, köz- és államigazgatási épületek, erőművek, bankok, repülőterek, olajfinomítók, parkolóházak is. A fejlesztés alapját már piacra vezetett SpotNzoom termékünk adja, melynek lényege, hogy egy áttekintő kamera képének feldolgozásával a hozzá rendelt mozgatható (PTZ) kamerát automatikusan a legfontosabb eseményekre irányítja, és azokról nagy felbontású képeket gyűjt. Ezt a képességet az újonnan fejlesztendő SpotNzoom PRO termékünkben eseményfelismerő képességekkel kívánjuk ötvözni, mely funkcionálisan és marketing szempontból is kiemelheti termékünket a konkurens megoldások közül. A meglévő SpotNzoom termék egy-egy kamera autonóm vezérléséért felel, előre programozott döntési logikával: azaz nem rendelkezik összetett eseményfelismerő funkciókkal, és nem képes a kamerahálózat együttes, kooperatív kezelésére sem. Ugyan a SpotNzoom PRO előfutáraként – igazolva a koncepció megvalósíthatóságát – rendelkezünk egy a Budai Várban telepített szabálysértés felismerő rendszerrel, ám ott ezen hiányokat csak néhány közlekedési szabálysértés felismerésére képes cél funkciókkal hidaltuk át, amely messze elmarad az ügyfelek által legtöbbet keresett komplex felismerő, és viselkedés alapú riasztási funkcióktól. Projektünk keretében így ennél lényegesen általánosabb megoldást kell készítenünk, így elmondható hogy nevében hasonló, ám funkcionalitását tekintve teljesen új termék kifejlesztését célozzuk.

Kedvezményezett neve: Dolphio Technologies Kft.
Projekt címe: A SpotNzoom PRO intelligens biztonságtechnikai rendszer fejlesztése
Támogatás összege: 126.268.790 Ft
Támogatás mértéke: 61,41 %
Projekt befejezési dátuma: 2019.06.30
Projekt azonosító száma: GINOP-2.1.7-15-2016-01543